Onderzoek

Het onderzoek

Het 1e consult duurt afhankelijk van het dier en de wens van de eigenaar 60 tot 90 minuten.

Tijdens het onderzoek wordt jouw dier geheel in kaart gebracht en wordt er ook gewerkt aan een vertrouwensband tussen jouw dier en de fysiotherapeut.

Aanmeldingsformulier en anamnese

De fysiotherapie begint met het invullen van het aanmeldingsformulier, deze bestaat uit veel vragen om een zo compleet mogelijk beeld van jouw dier te kunnen krijgen. Het is zodoende ook de start van de anamnese en tijdens onze eerste afspraak zal ik nog wat aanvullende vragen stellen.

Ik werk altijd samen met de dierenartsen, daarom zal ik ook vragen om informatie van jouw dierenarts. Zodoende kan ik op de hoogte zijn van eventuele bijzonderheden. Gezien de wet op privacy kan ik deze informatie niet opvragen, dit zal jij als eigenaar moeten doen.

Inspectie in stand:

Na het vraaggesprek zal ik eerst jouw dier in stand observeren, dit geeft mij informatie over de bouw van jouw dier, hoe hij zijn lichaam belast en hoe de spieren zijn opgebouwd.

De inspectie in stand wordt afgesloten met een oppervlakkige palpatie waarbij ik zal voelen of er sprake is van temperatuurverschillen, zwelling, hoge spanning of pijn.

Inspectie in beweging:

Tijdens de inspectie in beweging kijk ik naar jouw dier in de verschillende tempo’s stap, draf en galop. Eerst op de rechte lijn en dan ook op cirkels. Zo kan ik zien hoe jouw dier zijn lijf gebruikt en of hij bepaald delen ontlast.

Wederom wordt de inspectie afgesloten met een oppervlakkige palpatie, nu voel ik of er veranderingen zijn opgetreden na het bewegen. Denk bijvoorbeeld aan toename van warmte of vocht of juist een afname hiervan.

De gewrichten onderzoeken

Ik onderzoek altijd alle gewrichten, van tenen tot rugwervels. Dieren zijn meesters in het compenseren, zodoende wordt er snel iets gemist. Door elk gewricht passief te testen kan ik voelen hoe deze beweegt en of er sprake is van een beperking of stijfheid hierin. 

Een stijve teen kan er al toe leiden dat jouw dier zich anders door zijn hele lijf beweegt en zodoende ook een stijve, pijnlijke rug krijgt.

De spieren onderzoeken

De dierenfysiotherapeut voelt welke spanning de verschillende spieren hebben, deze kunnen te veel of te weinig spanning hebben waardoor de spieren niet optimaal functioneren. Verder kan er sprake zijn van zogenaamde triggerpoints, ook bekend als spierknopen. Na het voelen test ik de lengte van de spiergroepen. Aan de hand van deze informatie kunnen verschillende massagetechnieken ingezet worden.

Aanvullend neurologisch onderzoek

Ook dieren kunnen problemen krijgen aan het zenuwstelsel, dit kan door een ontsteking van een gewrichtje van de wervels komen, door een hernia of spondylose proces, etc. Het neurologische onderzoek biedt meer duidelijkheid over het signaalverloop tussen de hersenen en het lichaam.

Contact opnemen